Slachtvisite

Tot 2016 organiseerde Vleesboerderij Garritsen in november een Slachtvisite waar op traditionele wijze geslachte varkens werden verwerkt tot diverse producten van weleer.

De slachtvisite werd altijd medio november gehouden. Het verleden herleefde dan in Toldijk. Op ouderwetse manier werden geslachte varkens uitgebeend om verwerkt te worden tot allerlei producten, die we alleen nog kennen uit vroegere tijden zoals Balkenbrei, zure zult, hoofdkaas, metworst en verschillende soorten spek. Wanneer in de vorige eeuw een varken of koe op de boerderij geslacht werd door huisslachters (een uitgestorven beroep), dan kwam de buurt effetjes kijken of het varken wel dik genoeg was. Vandaar de naam vetpriezen. Er werd uiteraard altijd een borreltje bij gedronken.

Wie bovenstaande foto bekijkt, zal zich niet kunnen voorstellen, dat men dergelijke plaatjes op diverse plekken bij boerderijen in de gehele Achterhoek en Twente kon tegenkomen in de jaren ’50 van de vorige eeuw en in de tijd daarvoor. Wel in november natuurlijk, want dit was bij uitstek de slachtmaand. De temperatuur was dan meestal zeer geschikt, om de in de zomer gemeste varkens of koeien te slachten op de boerderij. De vleesvoorraad werd op peil gebracht om de koude wintermaanden door te komen met de grote gezinnen, die men immers in het gehele land aan het eten moest houden.

Plaatselijke huisslachters kwamen dan bij boerderijen langs om dergelijke klusjes te klaren. Ook in Steenderen en omgeving gebeurde dat op grote schaal, mede doordat hier aan het begin van de vorige eeuw twee, voor die tijd grote, slachterijen waren gevestigd; te weten de firma’s Heezen en Wijers. Volgens overlevering gebeurde het wel dat 3 of meer varkens op de boerderij werden geslacht en dan met ladder en al op de platte wagen naar deze slachterijen werden vervoerd, waar ze vervolgens werden uitgebeend.

De betreffende slagerijen maakten er hun speciale producten van, zoals rookworsten en hammen, die dan via de IJssel met boot richting Amsterdam werden vervoerd. Vroeger werd niks weggegooid van de slacht: de darmen werden gebruikt voor het maken van worst, de kop werd gekookt en zelfs de haren werden gebruikt om verfborstels van te maken.

Om deze oude gebruiken weer luister bij te zetten, werd bij Vleesboerderij Garritsen in Toldijk het plan opgevat om weer ouderwets een varken op de ladder te hangen.

 

Meer weten?

Neem contact op